volvo

Volvo Bussar presenterar ny plattform

Volvo Bussar kommer till Persontrafik med en ny kraftfull och bränslebesparande plattform för turistbussar och chassier, ämnade för premiumklassen av bussar.

- Den nya plattformen utgör grunden för Volvo 9000-serien, som är Volvos serie för turistbussar, säger Christine Hulthén, Marketing & Communications på Volvo Bussar Norden.

Volvo Bussar brukar historiskt alltid ställa ut på Persontrafikmässan. Fokus på årets mässa är den nya plattformen New Coach 2.0, som Volvo lanserade den 30 juni 2022.

På flera marknader finns även versioner med två eller tre axlar. Med effektnivåer på upp till 500 hk och potentiella bränslebesparingar på upp till 9 procent, blir den nya plattformen en viktig källa till kostnadsbesparingar för kunder inom turist-, charter- och linjetrafik. Effektnivåerna sträcker sig från 380 hk till 500 hk och alla kan köras på HVO. Versionerna med 460 hk och 500 hk kan dessutom köras på RME.

I programmet finns även en lågentréversion, med syfte att bygga en dubbeldäckare i av högre klass. Kärnan i den nya plattformen är en ny Euro 6-version av Volvos 13-liters-motor. Syftet är att skapa mer kraft med mindre bränsle.

Under mässan kommer man också visa en uppdaterad förarmiljö. Där finns en ny förarplats med ett instrumentkluster med flera vyer som är anpassade efter olika kör-situationer. Den för föraren så viktiga ratten är också ett område Volvo Bussar utvecklat. 

Ytterligare förbättringar som kommer presenteras på mässan är en förbättrad upphängning och motorinstallation som ska minska vibrations- och bullernivåer i kombination med mjukare körning.

Till Volvo Bussars företagsprofil online, monter C22:41»